Tipy na vešanie (nie len) fotoobrazov v domácnosti

Dôležité udalosti, milé spomienky na promócie, svadbu či narodeniny, alebo aj náhodné kusy umenia. To je len niekoľko príkladov toho, čo všetko si môžete nechať vytlačiť a zavesiť doma na stenu. No nie všade nástenná ozdoba vynikne. Niekde zas môže pôsobiť rušivo. Na prvý pohľad sa to nezdá, ale za vhodným umiestnením obrazu sa môže skrývať celá veda.

Obraz na plátne alebo fototapeta na stenu?

Najskôr si potrebujeme premyslieť čo si necháme vytlačiť. Či už pôjde o peknú rodinnú fotografiu, alebo o obľúbený kúsok umenia, máte možnosť výberu. Do menšieho priestoru možno zavesiť fotografiu za akrylovým sklom, poprípade obraz na dreve s vlastnou fotkou. Pokiaľ máte miesta viac a chcete, aby vybraná fotka dominovala priestoru, určite nič nepokazíte obrazom na plátne alebo fototapetou na stenu.

Dôležité je vybrať si to, čo chceme. Ale pri výbere je dobré premyslieť si pár vecí, aby sme si nechali vytlačiť fotografiu vo vhodnej veľkosti a na vhodný povrch. Nástenné ozdoby môžeme farebne zladiť s vnútrom a vybavením miestnosti. Pri viacerých obrazoch je dobré si zvoliť jednu paletu farieb a jednotlivé farby opakovať. Tiež môžeme zmiešať dva-tri rôzne štýly. Celkom dobre môže zapôsobiť aj viacero fotografií v jednom ráme na jednom plátne. Báť sa nemusíme ani detských umeleckých výtvorov. Ideálne je však vybrať si vopred miesto a možno aj premyslieť usporiadanie.

Image by Ferenc Keresi from Pixabay

Fotografia za akrylovým sklom či obraz na dreve – kam s nimi?

Niekedy máme v ruke obraz na plátne a veľmi radi by sme mu našli miestečko. Inokedy si môže aj útulná obývačka „vypýtať“ obraz na dreve s vašou vlastnou fotkou. V oboch prípadoch chceme vybrať čo najideálnejšie miesto. Nábytok prirodzene rozbíjaja stenu. Gauč a rôzne skrinky vytvárajú nad sebou prázdny priestor. Naopak taká výkladná skriňa s ozdobnými predmetmi môže obsadiť celý dekoračný priestor steny. Fototapeta na stenu by tak pri nej už mohla byť nadbytočná. Okolo dverí je zase lepšie vyhnúť sa obrazom, aby vynikol priestor a miestnosť nepôsobila stiesnene.

Iné miesta sú na ako stvorené na obrazy. Napríklad minimálne 30 centimetrový priestor medzi dvoma oknami vrúcne uvíta rodinnú fotografiu za akrylovým sklom. Pokiaľ je mnoho miesta nad dverami pod klenutým stropom, tiež sa v ňom môže ujať nejaký obrázok. Veľká predsieň môže byť ozvláštnená nástennou ozdobou. Využiteľný je prázdny priestor za televíziou. Môžete ju obkolesiť obrázkami, no mali by byť menšie než televízia samotná. Ozdobiť môžeme aj okolie kozuba. Gauč zasa vytvára lineárny efekt. Preto nástenné ozdoby nad sedačkou nie sú najhorším nápadom.

Stena oproti schodom je ideálny priestor na vystavenie jedného, či viacerých obrazov. To platí aj pre steny na chodbách. Obrazy môžu ozdobiť aj rohy zívajúce prázdnotou. Vo vlastnom domove si tak môžete vytvoriť pôsobivú galériu. Usporiadanie fotosteny závisí na vašom vlastnom vkuse, môžete zvoliť jeden výrazný kúsok, ktorý bude dominovať zvyšku, ale určite sa dá inšpirovať mnohými rôznymi nápadmi.

Image by 5460160 from Pixabay

Ako rozvešať obrazy? Tipy pri vešaní

Keď sme si vybrali fotografiu a aj miesto pre ňu, čaká nás ešte finálny krok. Zavesiť obraz na stenu. Našu domácnosť môže ozvláštniť aj to, že nie každý obraz musí byť zavesený na klinci No vo všeobecnosti existuje niekoľko jednoduchých zásad, ktorých sa je dobré držať.

Obrazy je najlepšie vešať do výšky očí. Teda ideálne asi tak meter a pol od stredu maľby či fotografie po zem.

Rovnako postupujeme aj pri viacerých obrazoch. Zaobchádzame s nimi ako s jedným celkom.

Medzery medzi jednotlivými kusmi by sa mali pohybovať od siedmich až po pätnásť centimetrov.

V rámci takejto nástennej galérie môžeme obmieňať veľkosť obrazov, ale aj orientáciu na šírku a výšku.

Štýly usporiadania v domácej galérii

Pri väčšom zoskupení môžeme využiť techniku pevných hraníc. Jasne stanovíme hranice, v tvare štvorca či obdĺžnika, ktoré neprekročíme žiadnym obrazom.

Môžeme zavesiť tri rovnako veľké obrazy vedľa seba.

Taktiež môžeme jednu dvojicu s rovnakým rozmerom skombinovať s dvojicou iného rozmeru.

Najmenej troma rôznymi veľkosťami môžeme usporiadať obrazy do pomyselného písmena Z.

Zaujímavou možnosťou je aj schodovité vešanie obrazov, ktoré pôsobí usporiadane a zároveň efektívne vyplní priestor. 

Zvoliť si môžete to, čo najviac vyhovuje vášmu vkusu a priestoru, ktorý sa chystáte ozdobiť. Či už ide o zbierku umenia, alebo domácu galériu z rodinných fotografií, ktoré si môžete nehať vytlačiť, pomocou niekoľkých jednoduchých rád dokážete obrazy vo svojom domove usporiadať veľmi pôsobivo. Veď štýlová domáca galéria z fototapiet a obrazov na plátne vždy zanechá dobrý dojem.

Zdroje:

www.doma.sk

www.parkwestgallery.com

studiodiy.com

studio-mcgee.com